2012. augusztus 26.

Igazság Napja Budapesten

Igazság Napja Budapesten: szeptember 1-én tüntetés Románia Magyarországi Nagykövetsége előtt


Teljes mértékben egyetértünk a sepsiszentgyörgyi „Igazság Napja” tüntetés szervezői
által megfogalmazott, a Székely Mikó református kollégium újraállamosítása elleni tiltakozással. A tiltakozást támogatva - s kiegészítve azt az államosított egyházi ingatlanok visszaadását minden eszközzel hátráltató román gyakorlat elleni, illetve a román kormánynak a magyar anyanyelvi oktatás elsorvasztási törekvései elleni tiltakozással - hívunk és várunk minden Magyarországon élő székelyt, erdélyi gyökerekkel rendelkező magyart és a határon kívül rekedt magyarok ügyével együttérző embert szeptember 1-én délelőtt 11 órára a Budapesti Román Nagykövetség elé (XIV. kerület, Thököly út 72. Izsó u. sarok), hogy elégedetlenségünknek együtt adjunk hangot.
Meg vagyunk győződve arról, hogy a székely
közösség fent említett gondjait maradéktalanul csak az autonóm Székelyföld jogrendszere
tudja orvosolni.

19 év telt el azóta, hogy az Európa Tanács - Románia csatlakozási kérelmére vonatkozó véleményezésében (176/1993) - felszólította a román kormányt az egyházi javak teljes visszaszolgáltatására. Itt az ideje, hogy két évtized elteltével emlékeztessük a román kormányt és az Európa Tanácsot Románia írásban vállalt és azóta sem teljesített kötelezettségeire.
Ezért kérjük, aki teheti, hozzon magával nagyméretű (akár kartonból készített) faliórát, homokórát, székely zászlót, autonómia feliratú táblát, hogy a nagykövetség ablakaiból is láthatóak legyenek tüntetésünk követelései.
Felkérjük a magyar történelmi egyházakat, hogy vállaljanak szolidaritást az erdélyi történelmi egyházaknak az államosított ingatlanjaik visszaszerzésért folytatott küzdelmével és a vasárnapi istentiszteleten hozzák híveik tudomására a szeptember 1-ére tervezett demonstrációnkat.

Budapest, 2012. augusztus 23.

György-Mózes Árpád
elnök
Székelyföldért Társaság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése